Verenigde Oost-Indische Compagnie

Hoorn, Enkhuizen en Texel vieren het VOC-jaar

Dit jaar is het vier eeuwen geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht. De VOC heeft zich bijna 200 jaar lang bezig gehouden met de vaart en de handel op Azië.

In Hoorn en Enkhuizen, waar de VOC afdelingen of ‘kamers’ had, en op Texel waar de schepen van de VOC vertrokken en aankwamen, zal dat de komende maanden uitgebreid worden gevierd.

De drie gemeenten hebben elk een eigen programma opgezet, maar daarnaast worden er ook gezamenlijke, regionale VOC-evenementen georganiseerd. En vanzelfsprekend werken Hoorn, Enkhuizen en Texel nauw samen met het landelijke Bureau Viering 400 jaar VOC.

Gezamenlijke inspanning

De gezamenlijke inspanningen hebben een veelzijdig programma opgeleverd: van maritieme evenementen tot archeologische projecten; van historische tentoonstellingen tot een spetterend popconcert.

Het programma bevat theateruitvoeringen en presentaties van moderne kunst geïnspireerd op de VOC, nieuwe VOC-boeken voor volwassenen en kinderen, toeristische routes over land en over water en nog veel meer.

Regionale evenementen in maart en april20 maart: Het Startschot

Met een programma voor en door kinderen uit Hoorn, Enkhuizen en Texel opent het VOC-jaar op 20 maart 2002 in Enkhuizen. Het wordt een historisch en vooral knallend feest! Zeventien kinderen, afgevaardigden van scholen uit de drie VOC-gemeenten, zullen de openingshandeling verrichten. Deze ‘Kinderen Zeventien’ zijn de 2e-eeuwse evenknie van de Heren Zeventien die destijds de compagnie bestierden. Informatie: gemeente Enkhuizen.

11 april: Geld als Water
In samenwerking met het Rijksarchief Noord-Holland is een tentoonstelling samengesteld van prenten uit de Historische Atlas Noord-Holland. De prenten laten zien hoe het geld dat aan de VOC verdiend werd, in Noord-Holland werd besteed. De tentoonstelling opent 11 april in het Maritiem en Juttersmuseum op Texel en reist vervolgens naar Enkhuizen en Hoorn. Informatie: VVV Texel.

25 april: Presentatie VOC-routes
Langs de vele tastbare en zichtbare overblijfselen van het VOC-verleden zijn in Hoorn, Enkhuizen en Texel nieuwe wandel- en fietsroutes uitgezet. Deze lokale routes worden verbonden door twee nieuwe regionale routes: een over water en een over land. De VOC-routes worden op 11 april in Hoorn gepresenteerd en zullen het hele VOC-jaar beschikbaar zijn. Informatie: projectbureau Hollandsch Fortuyn.

Informatie voor de pers
Hoorn, Enkhuizen en Texel zullen de pers de komende maanden via een gezamenlijke persbrochure regelmatig informeren over de lokale en regionale evenementen. Deze editie bevat de programma’s van maart tot medio juni; in mei verschijnt de volgende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *